Kávová sadlina

 

Uvidieť svoju budúcnosť je odveká zvedavosť každého z nás, preto sa najrozmanitejšími spôsobmi snažíme zisťiť, či sa naše očakávania naplnia. Poznáme staré osvedčené spôsoby ako je astronómia, veštenie z piesku, kariet či z kávy. Starí Gréci a Egypťania používali na veštenie astronómiu, Blízky a Ďaleký Východ predpovedal budúcnosť z piesku a kávy. Veštenie z kávy je pravdivé umenie, vyžaduje si však pokoj a relax, aby sme ľahšie rozoznali znaky v šálke. Z kávy možno vyčítať budúcnosť našu, alebo i našich známych, môžme tu vyčítať rôzne životné radosti i strasti. Skôr, jako začneme skúmať kávovú sadlinu v pohári, musíme sa venovať samotnej káve.


Príprava kávy:
Káva musí byť jemne zomletá, nesmie obsahovať žiadne celé zrnká ani úlomky zrniek. Necháme zovrieť vodu, ktorou budeme kávu zalievať. Kávu pripravujeme zásadne v čírom pohári, nie vo farebnom či nepriehľadnom, pretože potrebujeme vidieť obrazce, ktoré budeme potom následne čítať.
Kávu zalejeme postupne na tri krát, premiešame a necháme opadnúť kávovú sadlinu na dno pohára, viac nemiešame. Kávu musíme piť zo zásady po dúškoch, nie na jeden krát všetko.
Pri vykladaní budúcnosti z kávy je potrebné dodržiavať niektoré zásadné pravidlá:
Káva nesmie byť sladená, cukrom, medom ani umelým sladidlom, či mliekom alebo šľahačkou, pretože samotný akt pitia kávy bol by síce príjemný, ale nemalo by to účinok na veštenie, resp. výsledok veštenia by bol skreslený a nepravdivý. Je preto potrebné, piť kávu nesladenú a ničím nekombinovanú. Kávu treba piť po dúškoch, vychutnávať si jej arómu a ďakovať za všetky svetské dary. Výklad budúcnosti z kávy sa môže začať, keď je káva vypitá a v pohári zostane iba kávová sadlina. Pohár kávy treba otočiť hore dnom na malú podšálku, nechá sa stiecť a potom ešte počkáme približne 5 minút, kým tekutina zaschne. To je postačujúci čas na to aby sa vytvoril obrazec budúcnosti.
Čítame zo stien pohára, a aj z podšálky. Pod pojmom "jasná strana" rozumieme tú časť , kde sa usadilo menej kávy, "tmavá strana" zase hovorí o tej časti, kde je usadenej kávy viac. Ak nájdeme znak, treba ho dôkladne preskúmať. Okrem tu ponúkaných znakov, z ktorých sa veští, žiadne iné nejestvujú.